- S A H A B A T -

Rabu, 22 Jun 2011

Fakta | Ketiga

  • Di zaman Rom purba, orang yang hidungnya bengkok dianggap bakal pemimpin.

  • Kerana pengaruh putaran bumi, jika kita melempar sesuatu ke arah barat, lemparan kita akan melebihi arah timur.

  • Sirius adalah bintang yang paling terang di alam semesta. Tahap kecerahannya 26 kali ganda lebih terang berbanding matahari.

  • Badak mempunyai kulit setebal 3.81 sentimeter sehinggakan peluru besi pun tidak mampu menembusinya.

  • Condom (kondom) dinamakan sempena nama Dr. Charles Condom.

  • Sebenarnya, mata manusia melihat semua benda dari atas ke bawah. Tetapi otak yang membetulkan pandangan manusia.

  • Otak manusia sangat kompleks, sehinggakan sesiapa yang ingin memprogramkan komputer untuk menyamai otak manusia perlu membelanjakan wang lebih AS$8 bilion.

  • Ikan emas adalah satu-satunya binatang yang boleh melihat di dalam cahaya inframerah dan cahaya ultra violet.

  • Purata, seorang wanita menggunakan lipstik sebanyak tiga kilogram sepanjang hayatnya.

  • Dua orang ahli kumpulan The Beatles, Paul McCartney bermain gitar bass dengan tangan kidal. Ringo starr bermain dram juga dengan tangan kidal.

  • Rata-rata manusia bergerak 40 kali ketika tidur.

  • Di Malaysia, setiap 17 minit akan lahir seorang anak luar nikah. Sebulan ? Setahun ? Ah, malas mahu kira. Jawapannya, ramai.




Notha:
Kita bertutur sebanyak 31,500 patah perkataan sehari. Ok, sekarang mari kita diam. Memang pun. Ahaks!

28 ulasan:

asuhara sue berkata...

ooooo aku cuma tau yang bapak angkat merangkap bestfriend Harry Potter itu Sirius Black.

delarocha berkata...

seorang anak luar nikah disetiap 17 minit?? MasyaAllah.

Miscellaneous Smiles berkata...

knp hidung benkok

iniialahaku berkata...

yang last tu.....fakta yg aku rasa...hurm...rasa sendirila,nak cakap pon segan

Pyka Rahmat berkata...

pehh main kira kira pula waktu tido en. pun bolehhhh

Fyqa berkata...

yg last tu. subhanallah.

hmm

Mutiara Bernilai berkata...

fakta yang di bullet yg last tu agak menyentap hati,,

uh!

Bella Bell berkata...

ewwwww.. ramainya anak luar nikah yang di lahirkan..

hmmmm.. m'ikut hawa nafsu sangat.. macam tu la... kan bro mahmed? :)



^^

JIJI YU berkata...

badak mmg tak tembus tapi kalo geletek die totap geli

nawal addina berkata...

fakta ke 2 tu menarik !

ade 'value' fizik :)

vampire's lovex berkata...

tebal nye kulit badak... lepas ni kalau ada on aircond masa hujan aku nak cakap 'woii kulit badak ke? sejuk tahu x ,pasang aircond watpa'


hahaha.... bagus la fkta nih..hihi

ghost writer berkata...

sirius black dalam citer harpot adalah uncle kepada harry potter yang tidak pernah kawen.huh.

adanaberkat berkata...

med,tambahan fakta kondom..ia juga yang mengarahkan rumah setinggan di gantikan dgn Kondominium ha ha ini auta bkan fakta maaf..1/4 bila nak

Siti Mashitah Saidin berkata...

17 minit? kalo 24 jam?

huh... takot~

Abang Jonni berkata...

lipstick 3 kilo... harharharhar.. gila banyak...

Mehmed - berkata...

Fakta yang aku jumpa dalam buku dengan tv...ok tata-

alif ismail berkata...

salam...tuMpang singgah dan bace ye...

cik ciput berkata...

pasal purata seorang wanita pakai lipstik tu, kalau aku mungkin tak sampai sekila pun sepanjang hayat..hahaha..lipstik melekit..euwww..

*bila kau nak hapdet mehmed?

todt.. berkata...

fakta berikutnya:: ikan kat bwh tuh cntikle..tetiba jek rs nk bela ikan gak...tenang jek..ngeeee! ;)

Marcella berkata...

3kg lipstik??banyaknya..
singah..tumpang lalu..

Sutera_suci berkata...

Saya rasa saya bertutur nak dekat sejuta patah kot sehari..ekeke


Thanks for da info :)

vampire's lovex berkata...

medddddddd...mana aku nak meng-chat dengan kau nye ???


xde shout mix..waaaaaa..

Bella Bell berkata...

betul tu bro mahmed.. nak chat gak ngan bro.. tp xde shoutbox plak.. huuhuu~~ :)


^^

Mehmed - berkata...

aku dah dua kali buat,dua2 gagal..mungkin yang ketiga lusa aku cuba lagi..Ahaks!

hanaahmad berkata...

yg last tu menakutkan. mintak dijauhkan segala.

linda a.k.a ibusumaiyah berkata...

alamak...fakta nombor 2 tu kurang paham laa cikgu mehmed...

camner tu?

yenyenpreng berkata...

belikan aku lipstick.ok thanx.bai.

chemay berkata...

chmay tak pakai lipstik.
-.-