- S A H A B A T -

Jumaat, 10 Jun 2011

Fakta | Kedua

  • Urat saraf yang paling sensitif di dalam tubuh manusia letaknya di tulang belakang.  

  • Asteroid yang dipercayai telah menghapuskan dinosaur dimuka bumi ini 65 juta tahun dahulu dinamakan Chicxulub.

  • Jenama kondom Ramses diambil sempena nama Ramses II yang dipercayai mempunyai 160 orang anak.

  • Filem Cleopatra yang dibintangi oleh Elizabeth Taylor telah diharamkan tayangannya di mesir kerana dia merupakan seorang penganut agama Yahudi.

  • Lidah seekor paus biru lebih besar dari sebuah kereta.

  • Tidak ada sesiapa pun direkodkan lahir pada tahun 1983 di Vatican City, Italy.

  • Hanya bahagian tumit dan permukaan tapak tangan sahaja yang tidak akan menjadi gelap sekiranya terdedah dengan cahaya matahari.

  • Racun yang terdapat pada tubuh seekor katak panah sudah cukup untuk membunuh kira-kira 2,200 orang.

  • Perkataan ajaib 'Abracadabra' dipercayai digunakan dalam menyembuhkan penyakit demam yang disebabkan alahan debu yang melanda Eropah suatu ketika dahulu.

  • Nama yang paling kerap digunakan di Italy ialah Mario Rossi. Dan kau percaya atau tidak, nama yang paling banyak digunakan di dunia pula ialah Mohammed.


    • Berat bulan adalah 81,000 trilion tan.

    • Spesies cacing tanah terpanjang di dunia, iaitu Megascolides, telah dijumpai di Australia pada tahun 1868. Jangan terkejut, ia boleh membesar sehingga dua meter panjang. Ertinya, kalau cacing Megascolides boleh berdiri seperti manusia, ia pasti lebih tinggi daripada orang yang sedang membaca fakta pendek ini! Ahaks!

    14 ulasan:

    Pijahh' de-Arr berkata...

    msti tmpt Vatican City, Italy tu kecik

    Abang Jonni berkata...

    wah... besar bebenar cacing... gila ah...

    delarocha berkata...

    wondering, macam mane la diorg timbang bulan tu kan...

    asuhara sue berkata...

    fakta terakhir kau buat aku tergelak med!tapi aku akan kaut infonya.

    HAJAR hasan berkata...

    bro! ko buat kajian eyk?

    err..btw, nice. aku suka something new. :)

    pssttt:aku homesick la dok penang. SADIS ouh!

    ghost writer berkata...

    aku fikir ultraman yang dah bunuh semua dinosaur...

    cleopatra dieja dalam bahasa melayu lama-kliopatrha.

    Aisyah Aina berkata...

    awesome!
    patutlah tapak tangan tak gelap2 walaupun tangan gelap...hahahah

    Mutiara Bernilai berkata...

    |idah paus |g besar dr kereta?


    wah!

    Encik Psychopath berkata...

    Abracadabra tiap kali demam. Confirm klinik bankrup.

    Mehmed - berkata...

    Pijahh : kecil je, tempat pope katolik

    Abang jonni : percayalah..fakta tu heheh

    delarocha : ukur dulu kot sebelumm timbang purata.agaknya ahaks!

    sue : memang info untuk dikongsi

    Hajar : kajian? tak, aku jumpa dalam buku hahaa.tenang,kau baru lagi dok penang.lame nnt biasalah.

    GW :ya mungkin ultraman ace. wah terima kasih info kliopatrha ni.

    Aisyah : a'ah aku pun baru sedar

    MB : ya tapi paus biru

    encik P : tak bankrup tapi kurang untung Ahaks!

    Bella Bell berkata...

    wahhh.. awak dapat mana fakta ni? hebakk ^^

    Mehmed - berkata...

    hehe dalam buku bell

    vampire's lovex berkata...

    whoaaa yeke..aku baca paling ingt part jenama kondom tu je...urghhh

    Mehmed - berkata...

    ah kau..hahah!