- S A H A B A T -

Jumaat, 27 Januari 2012

Proses | Pahat

Setiap kali aku hilang rasa kekuatan, secara automatiknya aku lupa apa itu matlamat. Dan bila hari ini aku terjumpa sesuatu disisip helaian kertas-kertas lama, aku mula merasai dan tersedar seperti berada didalam suasana itu. Foto kandid itu juga sebenarnya memberi aku semangat yang dewa, terapung-apung.Tersenyum, dia juga seakan ketawa. Aku puas melihatnya begitu. Tetapi mahu aku lagi melihatnya. Terusan melebar senyuman dibibir kering, terbawa-bawa dengan senyuman yang kau kuntumkan. Berjangkit sudah. Ahh! keramat foto itu, tahun 85. Semoga aku senantiasa ingat, biar pun secara kemanualan otak kiri. Maaf, kanan. Celaka, aku terlupa yang mana.


Notha : sahabat, tolong ingatkan nanti, supaya aku teringat. itu perlu.

Rabu, 25 Januari 2012

Proses | Orang

Jika segala pengorbanan tidak dibayar dengan harga setimpal, apa kau rasa? Malah harga itu diminimumkan lagi. Ucapan terima kasih juga makin sukar dilafaz oleh orang yang bernafas. Belaian tidak lagi kau rasa. Kesatuan diragut masa entah kemana. Ahh! Kecewa.
Tetapi, kita tidak mahu lagi jiwa bermain lagu hampa bukan. Semangat harus terus menerus, mengepam rentak merdeka. Dengan penuh rasa. Bahagia tanpa kecintaan? Mahu juga kalau itu elok buat survival. Namun, tiket untuk ke syurga perlukan cinta, cinta itu yakin. Jadi bercintalah untuk, alif ba ta.
Notha : Malaiu, mari menyatu...senyum kan? Ahaks!

Ahad, 22 Januari 2012

Proses | NusaAnak kecil main api, terbakar hatinya yang sepi, airmata darah bercampur keringat, bumi dipijak milik orang. Nenek moyang kaya raya, tergadai seluruh harta benda, akibat sengketa sesamalah kita, cinta lenyap di arus zaman. Indahnya bumi kita ini, warisan berkurun lamanya, hasil mengalir ke tangan yang lain, peribumi merintih sendiri. Masa depan sungguh kelam, kan lenyap peristiwa semalam, tertutuplah hati terkunci mati, maruah peribadi dah hilang. Kini kita cuma tinggal kuasa, yang akan menentukan bangsa, bersatulah hati bersama berbakti, pulih kembali harga diri. Kita sudah tiada masa, majulah dengan maha perkasa, janganlah terlalai teruskan usaha, Melayu kan gagah di Nusantara, Melayu kan gagah di Nusantara, Melayu kan gagah di Nusantara.Lirik lagu Warisan.

Notha: Gila, lama tak menulis (senyum). Untuk permulaan,tak boleh ke aku ambil semangat keBANGSAan sikit, tahun pilihanraya. Kadang-kadang perlu juga tahu kita dimana, betul? Macam-macam benda aku asyik fikir bila baca lirik lagu ni,sedih ada. Malu,geram,marah,benci,sayang dalam satu masa. Tolong jangan politik kan kenyataan aku ya. Ahaks! Selamat menempuh hari mendatang dengan semangat naga, Selamat Tahun Baru Cina.