- S A H A B A T -

Rabu, 21 Disember 2011

Proses | Milik

Didalam senario dunia yang makin lemah ini, mendapat damai itu seperti diturunkan rahmat tepat pada ubun-ubun kepala. Terlalu payah untuk merasa dan diberi perasaan itu. Semacam memiliki anugerah dari tuhan untuk insan terpilih. Mungkin aku juga yang berlebih-lebih mencuba. Mungkin, hadirnya bila kau mula serahkan seluruh urusan dunia ini kepada sebaik-baik penjaga urusan. Percaya, akan datang satu bentuk damai yang kau sendiri tidak mampu untuk kategorikan.


Berserah pada tuhan tentang hidup, ikatan, ajal maut. Yang pasti ia sesuatu perasaan yang amat menyenangkan. Tenang kau rasa, damai asyik. Kau akan tersenyum sambil terpejam mata bila rasa itu tiba dan mula menyentuh sanubarimu. Masih tenang walaupun kekasih menampakkan wajah sebenar. Tenang saja bila orangtua mu itu selalu tidak setuju. Sahabat tidak membantu saat kau benar-benar perlu, kau masih tetap juga rasa itu ringan dan menyenangkan.


Berbaik sangka dengan perkara yang telah ditetapkan padamu, kalaupun itu tidak nampak elok untuk perjalanan hidup. Menerima dengan lapang dada, positif mindanya untuk memikir kejamnya takdir, terlindung hati bicara tentang ketidakadilan tuhan, kau akan bersangka baik pada pencipta akal dan hatimu. Dia lebih tahu mana yang patut dan yang lebih baik untuk kelicinan hidup insan. Berserah bukan bermakna kau malas dan putus asa dengan dunia.


Merasanya, cukuplah walau sekejap. Ia terlalu hebat walaupun bersaat enam puluh masa begitu. Kerana bagi aku, bahagianya cukup untuk bekalan hadapan.


Notha: Aku rindu bagaimana rasanya bila perasaan tidak menekan jasad. Entah. Tapi aku bernasib baik sebab anak-anak buah aku bercuti disini. Ahaks!